Ниски оценки од ЕУ за животната средина

Македонија според Европската комисија има „одредено ниво на подготвеност“  што ги опфаќа аерозагадувањето, управувањето со отпад, заштитата на природата и животнта средина, индустриското загадување, бучавата и климатските промени. Постигнат е „ограничен напредок“, меѓутоа имплементацијата во сите овие сектори останува прашање што загрижува и повеќето насоки не се спроведени. Оттука, еко-организациите од земјава коментираат дека малиот буџет, законите за кои сеуште се дебатира околу нивното донесување, како и неправилното…

Еколошка акција на средношколците од СУГС Шаип Јусуф

Изминатиот викенд средношколци од СУГС “Шаип Јусуф” и останати млади лица учествуваа во еколошката акција за средување на училишниот двор и садење на дрвја, со поддршка од вработени во ЈП Паркови и зеленило. Здружението Рома Прогрес ја изведе оваа активност со финансиска поддршка на Фондација Отворено Општество Македонија, во рамки на проектот “Да ја зачуваме чиста нашата животна средина”.

Обуки за млади лица за грижа кон животната средина

Преку проектот “Да ја зачуваме чиста својата животна средина” во просториите на СУГС “Шаип Јусуф” беа спроведени обуки за млади лица за грижа кон животната средина. По спроведувањето на овие обуки, младите лица реализираа еколошки иницијативи за разубавување и средување на општината Шуто Оризари и дворот на средното училиште.

Отворен повик за еколошки работилници

Здружението Рома Прогрес објавува отворен повик за млади лица на возраст од 14-18 години за учество на еколошки работилници во периодот од 17 до 19 јули. По завршување на работилниците ќе следуваат еколошки акции за разубавување на јавните простори во Шуто Оризари. Апликацијата за пријавување за сите заинтересирани млади е достапна на следниот линк – https://bit.ly/3jI5qAa Активностите се реализираат во рамки на проектот “Зачувај ја…

Отворен повик за ангажирање на еколог

Здружението за заштита и едукација на деца и млади Роми – Прогрес, во рамките на проектот „Зачувај ја чиста својата животна средина“, поддржан од Фондација Отворено Општество – Македонија, има потреба од ангажирање на 1 (еден) еколог. Опис на работните задачи: Подготовка на методологија и план за реализација на работилниците за зачувување на животната средина; Подготовка на работни материјали (презентации, вежби и други материјали за спроведување…