Форум театар ,, И Ромите се Луѓе “

Со овој проект младите имаа можност да се соберат и да работат на претстава со која ќе се подигне свеста за дискриминацијата што се случува кон Ромскиот народ. Овој проект е подржан од ,,Фондацијата отворено општество”. Пред претставите исто така беа поделени карти, флаери и беа залепени банери низ градовите со цел да се привлечат луѓе и секако тоа позитивно влијаеше и се одрази и…

Body and Minds in Action – Erasmus + & National Agency

Our project Body and Minds in Action consisted of many stages the main part of this project was the training held in Struga, Macedonia. We believe that through cultural relationships we can strive to generate opportunities for individuals to fulfill their potential and foster the cooperation that contributes to a stable world. This project was designed for 30 young people, youth workers with age limits; from 9…

Fare / Football people – Action week

The Association for protection and education of children and young Roma  – “Progress” is very proud of accomplishing yet another successful collaboration with Fare network.The message we wanted to send out is that all people are equal and no matter what we should be more open and less judgmental.Sports have an incredible way of uniting people and bringing them together.

Ликовна колонија – Боите на Град Скопје

Во саботата, 09.09.2017 година, здружението Прогрес, со поддршка од Град Скопје, го реализираше настанот ликовна колонија – Боите на Град Скопје, чија цел беше сплотување на деца и младинци од различна етничка припадност, но со еднакви способности и интереси на истото место, каде имаа задача да се искажат креативно преку цртање и боење за своите гледишта кон градот и убавините со кои изобилува Скопје. Учесници…

Тркалезна маса – Ромско младинско учество во донесувањето одлуки и креирање на јавното мислење

Здружението за заштита и едукација за деца и млади Роми – Прогрес, со поддршка од Цивика Мобилитас, на ден 12 Авуст 2017 година, во 11 часот во Хотел Карпош во Скопје организираше тркалезна маса на тема “Бенефитот од младинско учество во јавните процеси на носење одлуки и креирање на јавното мислење„ на која 20 учесници зазедоа учество и ги искажаа своите мислења и ставови за…

Фолклорен фестивал “СИТЕ СМЕ ИСТИ„

Здружението за заштита и едукација на деца и млади “Прогрес„ , во соработка со Град Скопје, на 26 Март 2017 година го реализираше проектот фолклорен фестивал насловен како “Сите сме исти„. Фестивалот се одржа на Школка во градскиот парк на град Скопје каде учество земаа Македонски, Турски, Српски, Албански и Ромски фолклорни танцови групи како и учениците од основното училиште Браќа Рамиз Хамид од Шуто…

ЛИДЕРСТВО

Здружението Прогрес во соработка со INSOC  на ден 14 Ноеври ја одржавме првата работилница на тема ЛИДЕРСТВО во кои учествуваа млади роми и Не-роми од 18 до 30 год.

Инклузија на млади Роми

ТРЕТА РАБОТИЛНИЦА – “Инклузија на млади Роми претприемачи за еднакви можности”. Здружението за заштита и едукација на деца и млади Роми “Прогрес” на 03.10.2015 ја одржаа третата работилница од серијата работилници за млади Роми под наслов “Инклузија на млади Роми претприемачи за еднакви можности”