European Inclusion through Intercultural Dialogue

Со последната активност за размена на добри практики за инклузија која се одржа на 09.10.2022 година во Сухиндол, Бугарија се заокружи проектот EU-IN каде беа вклучени повеќе од 10 меѓународни партнери. Во текот на овој проект беа организирани 5 интернационални средби и посети со партнерските организации на кои беа дискутирани различни позитивни иницијативи и примери од своите локални заедници, а кои се однесуваат на инклузија…

“So avela palo rojbe” – “Што доаѓа по плачот”, стихозбирка на ромски и на македонски јазик Од Ромскиот поет и автор Азис Селим

  Здружението за заштита и едукација на деца и млади Роми Прогрес, поддржан од Министерство за култура на Република Македонија ја објави втората стихозбирка “So avela palo rojbe” – “Што доаѓа по плачот”, на ромски и на македонски јазик oд Ромскиот поет ,автор и писател Азис Селим. По овој повод настанот на книгата  “So avela palo rojbe” – “Што доаѓа по плачот”, беше промовиран во Хотел Карпош,…

,,S” – Фактор Start Up Камп, можност твојата идеја да стане реалност!

    Здружението за заштита и едукација на деца и млади Роми Прогрес спроведе активност Start Up Камп за иновации – “S Factor”, поддржан од страна на Агенцијата за млади и спорт, каде предходно беше објавен конкурс на фејсбук страната на Roma Progress до сите заинтересирани млади кои сакаат да учествуваат. Младите од 18 до 25 години добија можност да учествуваат и научат повеке од областа на…

Проект ,,Вклучени Роми – Светла иднина“ финансиран од Асоцијација Инцијатива за социјална промена ИнСоК

Здружението за заштита и едукација на деца и млади Роми Прогрес- Скопје во периодот од Април-Декември 2018 година го спроведува проектот ,,Вклучени Роми- Светла иднина“ финансиран од Асоцијација Инцијатива за социјална промена ИнСоК – Скопје. Имено како директно засегнати страни се лицата припадници од Ромска заедница кои престојуваат на различни локации на град Скопје е кои се без лична документација поради што секојдневно се соочени…

“Body and Minds in Action ” Erasmus +

  Our project Body and Minds in Action consisted of many stages the main part of this project was the training held in Struga, Macedonia. We believe that through cultural relationships we can strive to generate opportunities for individuals to fulfill their potential and foster the cooperation that contributes to a stable world. This project was designed for 30 young people, youth workers with age limits; from 9 different countries. The…

,, Боите на Скопје”

Со реализација на овие проектни активности успеавме да ги зближиме децата со тоа што ќе приредиме нешто пријатно за гледање и слушање. Проектот беше подржан од Град Скопје и се вкупно беа вклучени 20 деца, ученици од различни училишта и различна етничка и верска припадност, што веруваме дека со тоа придонесовме за развој на мултикултурата и градење на меѓуетничка дружба помеѓу деца со различности. Преку ликовната…

Форум театар ,, И Ромите се Луѓе “

Со овој проект младите имаа можност да се соберат и да работат на претстава со која ќе се подигне свеста за дискриминацијата што се случува кон Ромскиот народ. Овој проект е подржан од ,,Фондацијата отворено општество”. Пред претставите исто така беа поделени карти, флаери и беа залепени банери низ градовите со цел да се привлечат луѓе и секако тоа позитивно влијаеше и се одрази и…

Body and Minds in Action – Erasmus + & National Agency

Our project Body and Minds in Action consisted of many stages the main part of this project was the training held in Struga, Macedonia. We believe that through cultural relationships we can strive to generate opportunities for individuals to fulfill their potential and foster the cooperation that contributes to a stable world. This project was designed for 30 young people, youth workers with age limits; from 9…

Fare / Football people – Action week

The Association for protection and education of children and young Roma  – “Progress” is very proud of accomplishing yet another successful collaboration with Fare network.The message we wanted to send out is that all people are equal and no matter what we should be more open and less judgmental.Sports have an incredible way of uniting people and bringing them together.

Ликовна колонија – Боите на Град Скопје

Во саботата, 09.09.2017 година, здружението Прогрес, со поддршка од Град Скопје, го реализираше настанот ликовна колонија – Боите на Град Скопје, чија цел беше сплотување на деца и младинци од различна етничка припадност, но со еднакви способности и интереси на истото место, каде имаа задача да се искажат креативно преку цртање и боење за своите гледишта кон градот и убавините со кои изобилува Скопје. Учесници…